Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΑΦΙΈΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΉ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΊΑΣ ΑΓΓΕΛΟ ΓΑΛΑΝΌΠΟΥΛΟ

Ο σπουδαιότερος Επιστήμονας, που ανέδειξε το χωριό μας.

Ο Άγγελος Γεωργίου Γαλανόπουλος, σεισμολόγος , είναι γνωστός παγκοσμίως για την έρευνά του σχετικά με την χαμένη Ατλαντίδα [σύμφωνα με την οποία η μυθική Ατλαντίδα υπήρξε στην περιοχή του Αιγαίου και εξαφανίστηκε από τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και ανέδειξε το νησί μέσα από έναν «μύθο». ] . Γεννήθηκε στο Ριόλο Αχαΐας . Αποφοίτησε από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1932. Του απονεμήθηκε το βραβείο διδακτορικού Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1937. Αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το 1949, στα χρόνια του οποίου αναπτύσσεται δίκτυο με 12 σύγχρονους για την εποχή σεισμογραφικούς σταθμούς, θεμελιώνεται ο Ελληνικός σεισμογραφικός σταθμός των Αθηνών στα πλαίσια και πρότυπα του Παγκόσμιου Σεισμογραφικού Δικτύου WWSSN και δημιουργείται το πρώτο δίκτυο επιταχυνσιογράφων [ένας τέτοιος σταθμός βρίσκεται χάρις σ΄ αυτόν στο Χωρίο μας (πίσω από την Εκκλησία ), και υπηρέτησε μέχρι το 1978. Εξελέγη Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1983.
Το 1959, εξελέγη πλήρης καθηγητής στο Τμήμα Σεισμολογίας, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1978. Το 1950, έλαβε μια ερευνητική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Torontoseis στον Καναδά και το 1951 εργάστηκε στο Εργαστήριο Σεισμολογίας του Caltech στην Πασαντένα της Καλιφόρνια . Έγραψε πολλά επιστημονικά βιβλία με παγκόσμια αναγνώριση σχετικά με σεισμολογία, σεισμοτεκτονική και το σεισμικό κίνδυνο στην Ελλάδα.
Ο Βασίλης Παπαζάχος μέντορας των περισσότερων Ελλήνων σεισμολόγων, δεν ξεχνά , στην αυτοβιογραφία του τον μεγάλο δάσκαλό του, τον αείμνηστο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Άγγελο Γαλανόπουλο, όπου σπούδασε Φυσική και έγινε βοηθός του (1955-1956). Συμπόσιο στη μνήμη Άγγελου. Γαλανόπουλου, έγινε στην Αθήνα, 31 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου, 2002.

Τη διεύθυνση του Γ.Ι. αναλαμβάνει, το 1949, ο Καθηγητής Άγγελος Γαλανόπουλος, στα χρόνια του οποίου αναπτύσσεται δίκτυο με 12 σύγχρονους για την εποχή σεισμογραφικούς σταθμούς, θεμελιώνεται ο Ελληνικός σεισμογραφικός σταθμός των Αθηνών στα πλαίσια και πρότυπα του Παγκόσμιου Σεισμογραφικού Δικτύου WWSSN και δημιουργείται το πρώτο δίκτυο επιταχυνσιογράφων.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ριολίτισσα Αγρότισσα

Η Ριολίτισσα Αγρότισσα
Η θέση της γυναίκας

Συνολικές προβολές σελίδας